Du skal have nyt køkken, carport, pavillon osv. Du har her to muligheder: Betal en håndværker for at lave det eller gør det selv. Der ligger selvfølgelig nogle forudsætninger her, bl.a. at du ikke er uvant med håndværk i træ og andre materialer. Hvis du er i stand til selv at lave det, kan du spørge dig selv: ”Bør jeg?” Læs om fordelene og ulemper ved gør-det-selv-byggerier.

Du sparer penge, men betaler med din tid

Allerførst er det billigst at gøre tingene selv. Eller – det er en sandhed med modifikationer. Selvom du ikke betaler nogen for at lave skidtet for dig og derfor kun skal punge ud til materialer og værktøj, investerer du stadigvæk en del af din tid, du i princippet kunne have brugt på at arbejde. Men med mindre din timeløn er højere end en håndværkers gage, sparer du penge ved at lave det selv – du kommer dog ikke uden om, at du så betaler med din tid.

Du får realiseret din vision

Skal det gøres rigtigt, må du gøre det selv (igen antager vi, at du har evnerne til faktisk at gøre det). Uanset hvor godt du forsøger at forklare din vision om køkkenets design til håndværkeren, kommer det endelige produkt aldrig til 100 procent at afspejle, hvad du havde i tankerne. Med penge fra et forbrugslån kan du købe materialerne og realisere din vision.

Få en praktisk læreoplevelse

Et endeligt fortrin er, at du lærer en masse ved at få materien mellem hænderne og selv give dig i kast med projektet. Er du praktisk orienteret og elsker at sætte dig ind i en verden af materialevalg, monteringsformer og løbende valg og fravalg af idéer, kan du ved at træffe beslutningen at bygge selv skabe grobund for nye erfaringer med håndværksmæssigt arbejde.